Aki a faiparban dolgozik, lépten-nyomon szembesül az alapanyagok kisebb-nagyobb anyaghibáival. Fokozottan nehezítheti, lassíthatja munkánkat a tömör fában található repedések, csomók, él-letörések orvoslásának problematikája. Első termékbemutatónkat még 2017-ben szerveztük nyíregyházi festékboltunkban, ahol volt alkalmunk megismerni egy Dániából származó javítóanyagot, mely könnyedén vágja át ezt a gordiuszi csomót. 

Akár egyedi, akár sorozatgyártott fapadló, bútor, nyílászáró alapanyagában találunk repedést, csomót, sérülést. A „kiejtjük, eltüzeljük, újra-gyártjuk” energiát, időt, és pénzt nem kímélő félmegoldás helyett egyre inkább az egyszerű, gyors, biztonságos, tökéletes javítást keressük. Melyiket válasszuk? A vizes fatapaszok egyszerűen hozzáférhetőek, ismertek, de gyakran beszáradnak. Az oldószeresek (2K) többnyire mérgezőek és nehezen csiszolhatóak. Akármelyiket is használjuk, nagyobb kiterjedésű repedést vagy csomót csak több lépésben javíthatunk tökéletesen, ráadásul mindkettő száradására sokat, akár órákat kell várni csiszolás előtt. A fa-dugó, vagy hajó is elterjedt, viszont esztétikailag kérdőjeles, a ragasztó ebben az esetben is hosszan szárad, a saját anyagú javítás beszívódhat. A lágy- és kemény viaszok pedig inkább az utólagos esztétikai javításban, és laminált forgácslapok formai kiigazításában, leginkább ideiglenes, nem tartós és nem funkcionális megközelítésben előnyösek. Révén a szakmában időből van általában a legkevesebb, így a javítás gyorsasága, időtállósága, csiszolhatósága, felület-kezelhetősége egyre kiemeltebb szerepet kap.

A közel 30 éve, Dániában kifejlesztett Thermelt Knot Filler melegjavítási technika alkalmazásával egy kiváló problémamegoldás kerül a kezünkbe. Már az első használatkor mi magunk is átérezhetjük, miért választotta tömörfa javítóanyagként a Knot Fillert sokak között az IKEA, a Velux, a Tarkett Parkett, vagy éppen rusztikus végtermékhez a vezető magyar bútorgyártók, és megannyi kis asztalos és hobby műhely. Mindegy tehát, hogy alkalmi a javítási igény, vagy tudatos a láttatni kívánt csomók javítása, a rusztikus megjelenés is új aranykorát éli.

Knot Fillerrel a fajavítás végtelenül egyszerű

Bontsuk ki a javítórudakat tartalmazó alutasakot és helyezzük a kívánt színű rudat a Knot Filler pisztolyba. Gondosan zárjuk vissza a tasakot, hogy elkerüljük a javítóanyag nedvességgel, párával való hosszabb ideig történő érintkezését. Várjuk meg, amíg a pisztoly eléri a megfelelő hőfokot (~160-170 °C), majd távolítsuk el a hiba körüli esetleges lágy részeket.

Ezt követően juttassuk a szükséges mennyiségű Knot Filler javítóanyagot a kezeletlen repedésbe, csomóba, és egy sík felületű hideg fémdarab (mint a mellékelt alumínium hűtőfém) segítségével, a javításra határozott nyomást gyakorolva gyorsan vonjuk el a hőt a javítóanyagtól. Lehűlést követően (a javított felület kiterjedésétől függően pár másodperc, mély hiba esetén néhány perc) egy éles szerszámmal, ajánlottan a rendszer részét képező kézi gyaluval távolítsuk el a javítóanyag felesleget.

Azt fogjuk tapasztalni, hogy gyakorlatilag nincs száradási idő, nincs térfogatvesztés, így repedezés, beesés sem keletkezik. A felület pár másodperc után azonnal csiszolható, majd csiszolást követően olajozható, lakkozható, festhető, egyszóval felületkezelhető. Javasolt minden esetben próba-festést végezni, megtapasztalni, hogyan viselkedik az adott színű Knot Filler az alkalmazott felületkezelő anyaggal. Színes pácok alkalmazása esetén a Knot Filler színskáláról a pácunk színéhez legközelebb álló javítóanyag-színt javasoljuk választani.

A következő eszközökre van szükségünk

 1. BCD360 termosztátos profi javítóanyag felhordó pisztoly: szettekben és önállóan is elérhető.
 2. 50×50mm hűtőkocka és / vagy 80×180mm fogantyús alumínium hűtőfém a javítóanyag repedésbe, csomóba való mély bejuttatására, lehűtésére, gyors megszilárdulásának egyidejű elősegítésére. Alkalmazásuk a minőségi tapadáshoz, kötéshez elengedhetetlen.
 3. Wood Repair 50 mm kézi gyalu bükk nyéllel, acél pengével a javítóanyag felesleg villámgyors eltávolítására.
 4. Knot Filler saver vagy javítóanyag újrahasznosító, melynek segítségével a színek közötti átállás igény esetén anyagveszteség nélkül kivitelezhető.

Maga a Knot Filler javítóanyag kétféle kiszerelésben (8×15 cm kompakt és 9×30 cm ipari) érhető el. A felhordó eszköz karbantartására biztosítunk tisztítórudakat is a pisztoly olvadéktartályának tisztítására, szintén 12 mm-es átmérővel. 

Az egyes eszközök, javítóanyag-csomagok szettben is elérhetőek, mégpedig kompakt szett, profi ipari szett, valamint praktikus Gordius szett formájában.

Knot Filler kompakt fajavító szett:
esetenkénti, hobbi javításokhoz ajánljuk, a készlet egy BCD180 (gyári 170 °C-on dolgozó) javítóanyag felhordó pisztolyt tartalmaz 12 mm-es rudakhoz, valamint egy csomag kompakt Knot Filler javítóanyagot.
Gordius profi Knot Filler fajavító szett:
melynek tartalma 1 db profi BCD360 termosztátos javítópisztoly, 3 db 50×50 hűtőfém, 1 db kézi gyalu, 1 eredeti színkártya, 1 kompakt csomag Knot Filler javítóanyag.
Wood Repair profi Knot Filler szakipari javítókészlet:
tartalmaz 1 db BCD360 ipari termosztátos pisztolyt, 1 db 80×180 és 1 db 50×50 hűtőfémet, 1 db kézi gyalut, 1 db Knot Filler saver újrahasznosítót, 1 színkártyát és 1 IPARI csomag Knot Filler javítóanyagot.

A Knot Fillerrel való fajavítás előnyei

 • egyszerű használat, keverni, edzeni nem szükséges, azonnal használható
 • rendkívül gyors (másodpercek) kötési idő, időtálló javítási mód
 • száradást követően is rugalmas marad, 10-15%-ban együtt él a fával
 • UV-és vízálló, kül-és beltérben is használható
 • alaktartó, nem térfogatvesztéssel köt, így nem süllyed meg
 • polyamid alapú anyag, nem tartalmaz mérgező összetevőt
 • -40/+140 °C tartományban stabil, gyári, zárt csomagolásban nincs szavatossági ideje
 • olaj, lakk, pác, vizes- vagy oldószeres felületkezelő anyag is megtapad a csiszolt javításon
 • kiváló sarok- vagy élmenti javításokra
 • pontszerű javítás, azaz az anyagveszteség gyakorlatilag elhanyagolható
 • tölgy esetében nem tapad bele a fa struktúrájába, így a csiszolási idő lerövidül
 • számos, raktárról elérhető alapszín (fehér, tört-fehér, kőris, fenyő, világos fenyő, opál/átlátszó, bükk, tölgy, cseresznye, dió, mahagóni, szürkés-barna, wenge, fekete, szürke, sárga, ezüst), kompakt esetben két-, ipari kiszerelés esetén egyféle vegyes (gyári) összetételben is.

Összességében elmondható, hogy a Knot Filler javítás szinte minden tömörfa megmunkálási területen időt – ezáltal pénzt -, és fa alapanyagot takaríthat meg nekünk a gyártás során, utólagos javításra is alkalmas, akár hobbi, barkács célokra is használható otthonunkban, műhelyünkben. 

Nyíregyházi festékboltunkban elérhető a Knot Filler teljes termékskálája, mely elsődleges, másodlagos, kézi, vagy automatizált javításként is időmegtakarítást, javítási minőség előrelépést, egyben termékfejlesztési ötletet is kínál.