A belső terek díszítésében évszázadok óta megkerülhetetlen szerepet játszó tapéták ismételten a reneszánszukat élik. A felfokozott érdeklődés pedig nemcsak a mintázatok sokszínűségét, hanem új tapéta típusok felbukkanását is magával hívta. Mindezt pozitívumként is említhetnénk, de teljesen megértjük, ha vásárlóként ez inkább zavart okoz a tájékozódásban. A legnépszerűbb tapéta típusok előnyeinek és hátrányainak bemutatásával ezt a bizonytalanságot szeretnénk benned eloszlatni.

A tapétákat számos tulajdonságuk alapján kategorizálhatjuk. A leggyakoribb szempontok a következők:

  • Anyag: papír, vlies, vinil (műanyag), textil, üvegfátyol vagy üvegszövet, egyéb
  • Súly: könnyű (90g/m2 alatt), középnehéz (90-130 g/m2 között), nehéz (130 g/m2 felett)
  • Mérettartóság: mérettartó, nem mérettartó
  • Átfesthetőség: átfesthető, nem átfesthető

Tapéta típusok – A három legnépszerűbb: papír, vlies, vinil

1. Papír tapéta

A legkeresettebb tapéta típus, amely közkedveltségét elsősorban az árának köszönheti. További előnye, hogy engedi szellőzni a falat, és könnyedén felragasztható olyan felületekre is, amelyekről a súlyosabb típusok leválnának. A tisztíthatóság, átfesthetőség és a felületi kiképzés mellett a papír tapéta kiválasztásnál fontos figyelembe venni, hogy egy- vagy kétrétegű típusról van-e szó (utóbbi tartósabb, és további műszaki előnyöket is kínál).

Ennél a típusnál a ragasztót a tapéta hátoldalára kell felvinni, falra illesztés előtt pedig pihentetésre van szüksége. A papír tapéta hátránya, hogy a ragasztás során változhat a mérete, ezért bonyolultabb a kezelése, a többi típushoz képest sérülékenyebb, és az eltávolítása is nehézkesebb.

2. Vlies tapéta

A gyapotszálakat tartalmazó, növényi rost alapú vlies tapétának számos előnye van: mérettartó, nem igényel pihentetést felragasztás előtt, rugalmas, nem szakad, tisztítható, átfesthető, kopásálló, nyom nélkül eltávolítható, és átengedi a párát. Strapabíró tulajdonságai miatt ideális választás lehet például gyerekszobákba vagy nappalikba, de a papír tapétákhoz hasonlóan fürdőszobákba vagy a konyhapult mögötti területen kerülni kell a használatát.

Ennél a típusnál – megfelelő előkészítése után – a falfelületet kell lekenni ragasztóval (bizonyos változatoknál a ragasztót a tapéta hátoldalán is el kell oszlatni). A vlies tapéta legfőbb hátrányaként a magasabb árat érdemes megemlíteni.

3. Vinil tapéta

A műanyag alapanyagú, vinil tapétánál megkülönböztetünk papír és vlies hátoldalú típust (a felragasztás módja a fentebb leírtak szerint eltérő lehet). Általában szélesebb a hagyományos típusú tapétákhoz képest, rögzítéséhez nagy kötőszilárdságú ragasztóra van szükség.

Strapabíró szerkezetének köszönhetően szinte bármilyen helyiségben – például konyhákban vagy fürdőszobákban is nyugodtan – alkalmazható. Akár dörzsölve is tisztítható, nem szakad, a színe az idő múlásával sem fakul, és a víznek, a gőznek, a zsírnak, valamint egyéb szennyeződéseknek is ellenáll.

Egyéb típusok

A luxus tapéták közé sorolhatók például a súlyosabb, általában műanyag bevonattal is ellátott textil változatok, valamint a szintén borsosabb árú üvegszövet és üvegfátyol tápéták. Ezek a típusok akár nagyforgalmú középületekben, hosszú éveken keresztül is kiállják az idő próbáját. A nehéz tapéták családjában érdemes még megemlíteni a parafa, a műbőr, a velúr és a fémtartalmú darabokat is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye legszélesebb tapéta választéka vár

Büszkék vagyunk rá, hogy Joe Néni Festékboltjában található Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye legszélesebb tapétaválasztéka. Legyen szó papír, vlies, vinil vagy egyéb, speciális tapéta típusról, több mint 120 féle változatot tartunk készleten, és több mint 60 katalógust kínálunk megtekintésre, ha exkluzivitásra vágysz – legyen az akár egy PVC alapú, mosható tapéta, vagy egy kastélyba illő, flokkolt különlegesség.

Tapétát keresel? Joe Néni Festékboltjában hatalmas választékkal és segítőkész eladóinkkal szeretettel várunk!